lauantai 12. tammikuuta 2019

Äidin ja tyttären väliset keskustelut


Ympärilläni leviää jonkinlainen rakkauden aalto. Viikon sisään kaksi ystävääni kertoi alkaneensa seurustella ensimmäistä kertaa elämässään. Miten onnellinen olenkaan heidän puolestaan, kun heidän silmänsä säihkyvät ja äänensä loistavat puhdasta onnea ja rakkautta. Kun sanoja lomaan ilmestyy pieniä hilpeitä ja ujostelevia tirskahduksia. Sitten, puskista iskee se kirottu ajatus: kohta kaikilla muilla on se joku ja minä olen ihan yksin.

Seuraavassa hetkessä tunsin kyyneleiden valuvan pitkin kasvojani ja kaulaani. Se oli tulva. Yhtäkkiä padot olivat taas auki. Joku osa noista kyyneleistä varmasti saattoikin liittyä siihen ajatukseen, että en vielä seurustele (onko sille toisaalta ollut elämässäni tilaakaan, olisinko ollut siihen valmis?), mutta merkittävä rooli oli sillä, että huomasin oikeastaan ensimmäistä kertaa äidin kuoleman jälkeen olevani tilanteessa, jossa kaipaisin häntä vastaamaan kysymyksiini ja kuuntelemaan ajatuksiani aiheesta, jota en ole vastaavalla tavalla ennen pohtinut ja jolla ei oikeastaan ole ollut elämäni kannalta merkitystä. Sitä ei ole ollut tarvetta purkaa osiin ja käännellä.

En saa äitiä vastaamaan kysymyksiini, enkä voi itkeä hänen olkapäätään vasten, mutta onneksi voin todeta. että minulla on uskomattoman ihania ystäviä, jotka kuuntelevat itkuiset tilitykseni ja joille tuntuu omasta häpeilystäni huolimatta turvalliselta paljastaa syvällisemmin, mitä sisälläni kytee. Vastaavia tilanteita kun tulee varmasti eteen vielä myöhemminkin elämässä. Tilanteita, joissa en tiedäkään, mitä äiti olisi sanonut ja joissa tiedän, että hän olisi osannut auttaa minua eteenpäin. Monesti onneksi myös tiedän ja voin luottaa, että hänen opetuksensa, esimerkkinsä ja rakkautensa ohjaa minua.

So when you need her touch
And loving gaze
Gone but not forgotten
Is the perfect phrase
Smiling from a star
That she makes glow
Trust she's always there
Watching as you grow
Find her in the place
Where the lost things go

- Mary Poppins


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti